VENE

Ultrazvuk i color Doppler krvožilnog sustava

Color doppler vena nogu ultrazvučna je pretraga koja pomoću ultrazvučnih slika i tzv. Dopplerova efekta bilježi anatomski izgled venskog sustava nogu te brzinu i smjer strujanja krvi kroz vene.

Svrha joj je prikazati venske sustave nogu i uočiti postoji li oštećenje jednog od njih.

Laserske operacije vene EVLT

Laserske operacije vene EVLT je manje invazivna od tradicionalne kiruške metode liječenja varikoznih vena. Ima nižu stopu komplikacija i dobro je podnose sami pacijenti – vrijeme oporavka je brzo i tretman daje dobre kozmetičke rezultate. Kontraindikacije za EVLT su aktivni tromboflebitis ili duboka venska tromboza, poremećaji zgrušavanja ili antikoagulantna terapija, ozbiljna bolest srca ili pluća, periferna okluzivna arterijska bolest.

Sklerozacija vene pjenom pod kontrolom ultrazvuka

Uklanjanje – sklerozacija vena pjenom naziva se i “operacija vena pjenom” ili “ultrazvučno uklanjanje vena pjenom”, ili se imenuje engleskim skraćenicama kao “UGFS” ili “UGS metoda”, izvedenih od “ultrasound guided foam sclerotherapy”. Ova se metoda zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa, pripremljenog u obliku pjene koja nagriza i oštećuje unutrašnju stijenku vene, što dovodi do njezina zatvaranja i postupnog razgradnje, te preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene. Ovom metodom moguće je liječiti vene bez primjene anestezije, ili uz vrlo malu lokalnu anesteziju, bez kirurških rezova i uz vrlo brz oporavak. Zahvat traje svega 10-ak minuta, što je znatno povoljnije od klasičnih operacija vena kirurškim putem, kakve se izvode u bolničkim uvjetima.

Sklerozacija kapilara

Primarna metoda uklanjanja kapilara na nogama jest sklerozacija kapilara (skleroterapija) – sklerozacija je metoda uklanjanja kapilara na nogama na kemijskom principu: zahvat se izvodi tako da se opetovano plasira u proširene kapilare tanka iglica, te se putem iste u kapilare ubrizgava kemijska supstanca, koja iznutra nagriza i oštećuje stijenku kapilare, što dovodi do sadašnjeg zatvaranja kapilare, tj. njenog isključenja iz krvotoka, au kratkom vremenskom roku i do njenog razgradnje iz organizma. Primarna učinkovitost skleroterapije kapilara je oko 70%. Nakon prvog zahvata moguće je napraviti doradu kroz 3-6 tjedana.

Laserski tretman kapilara

Lasersko uklanjanje kapilara prvenstveno je učinkovito na licu, budući da je manje od onih na nogama, manjim je protokom krvi. Kad govorimo o kapilarama na nogama, laser se može koristiti za finalnu doradu, odnosno uklanjanje manjih kapilara, nakon što su one veće prethodno uklonjene sklerozacijom.

Klasična operacija vena

Klasična operacija vena, tzv. stripping , zahvat je kojim se oštećene vene odstranjuju, za razliku od endovenskih metoda ( laser , sklerozacija pjenom ) kojima se oštećene vene zatvaraju bez odstranjivanja. Odstranjivanje vena podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće opću anesteziju, bolničke uvjete liječenja te duži oporavak. Upravo zbog toga, posljednjih se godina klasična operacija vena sve više nadomiješta endovenskim metodama liječenja.

Nazovite nas

Imate pitanje? Nazovite nas

+385 1 200 80 88

001 234 56 78

Have any questions?
Call us now!