ŠTITNJAČA

Štitnjača je neparna endokrina žlijezda, odnosno žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a nalazi se sprijeda u donjem dijelu vrata, ispod grkljana. Sastoji se od dva režnja, a hormoni štitnjače neophodni su za zdravlje i za normalno funkcioniranje našeg organizma. Proizvodi hormone T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) koji se luče izravno u naš krvotok i odlaze po cijelom tijelu. Oni reguliraju naš temeljni metabolizam, što znači da ih treba svaka stanica našeg tijela  i da su od vitalnog značenja za rast, razvoj i mentalni razvoj, kao i za disanje i rad srca.

Neki od glavnih poremećaja ili bolesti štitnjače uključuju hipertireozu ili pojačani rad štitnjače, hipotireozu ili oslabljeni rad štitnjače, čvor na štitnjači, te pojavu tumora štitne žlijezde. Najčešći uzrok hipertireoze je Gravesova bolest, autoimuna bolest štitnjače, a hipotireoze Hashimotov tireoiditis (upala štitnjače), također autoimuna bolest štitnjače.

Hipotireoza je jedina od navedenih bolesti štitnjače koja ne zahtijeva kirurške intervencije. Ona označava oslabljeni rad štitnjače, odnosno bolest u kojoj štitna žlijezda ne proizvodi dovoljnu količinu hormona, a njezino liječenje je iznimno jednostavno. Manjak T3 ili T4 hormona štitnjače jednostavno se nadomješta terapijom, odnosno tabletom koja se uzima jednom dnevno.

U Poliklinici Veir, naši vrhunski medicinski stručnjaci obavljaju temeljite i detaljne preglede i konzultacije s pacijentima na kojima se dolazi do točne dijagnoze bolesti štitnjače te adekvatnog i idealnog načina za liječenje te bolesti štitnjače. Ako je pacijent kandidat za zahvat, naši specijalisti pobrinut će se da operacija štitnjače prođe uspješno i s minimalnom neugodnosti za pacijenta.

Nazovite nas

Imate pitanje? Nazovite nas

+385 1 200 80 88

001 234 56 78

Have any questions?
Call us now!